Informuojame, kad šis puslapis naudoja slapukus (angl. cookies). Spauskite mygtuką Sutinku ir tęskite naudojimąsi puslapiu. Daugiau informacijos čia.

Brūkšniniai kodai ant pakuočių. Iš kur gauti?

Brūkšniniai kodai ant pakuočių. Iš kur gauti?

Kas yra brūkšninis kodas (barkodas)?

Brūkšninių kodų technologija – tai nustatytų matmenų šviesių ir tamsių brūkšnių (segmentų), išdėstytų pagal tam tikras taisykles, raštas. Brūkšniniai kodai - tai lyg optinė Morzės abėcėlė: skenavimo įrenginiai matuoja nuo brūkšnių atsispindinčią šviesą bei interpretuoja brūkšninį kodą, versdami jį į raides bei skaičius. Automatizuotai nuskaityta informacija siunčiama į kompiuterines sistemas.

Brūkšninis kodas ant prekės pakuotės

Brūkšninis kodas ant pakuotės žymi pardavėją ir jo parduodamą prekę. Nesunku įsivaizduoti, kas būtų, jei kiekvienas prekių gamintojas žymėtų brūkšniniais kodais savo prekes taip, kaip išmano. Tam, kad kodai būtų unikalūs ir lengvai nuskaitomi visose pasaulio parduotuvėse, sukurta GS1 prekių numeravimo sistema, kurią prižiūri tarptautinė GS1 organizacija (įsteigta dar 1973 metais). Ši sistema paremta prekes identifikuojančiais numeriais GTIN (angl. Global Trade Item Number, liet. visuotinis prekinio vieneto numeris) ir skirta automatizuoti atsiskaitymą ir apskaitą mažmeninėje prekyboje. Šiuo metu pasaulinė GS1 organizacija jungia 112 lokalių GS1 organizacijų, o GS1 standartų naudotojams paslaugos teikiamos net 150-yje pasaulio šalių.

GTIN numeriai ant prekių yra pavaizduojami skaitmeninėje ir brūkšninio kodo formoje, kur kiekvienam skaitmeniui skiriami įvairaus pločio 2 brūkšniai ir 2 tarpai. Brūkšninio kodavimo principus bei įvairius kitus techninius reikalavimus ant prekių užnešamiems simboliams nusako atitinkami tarptautiniai standartai ir jų pagrindu leidžiami nacionaliniai standartai. Tokiu būdu yra užtikrinama, kad bet kurioje šalyje paženklintos prekės numeris yra lengvai nuskaitomas visose pasaulio šalyse.

Kur gauti brūkšninį kodą (barkodą)?

Dažniausiai prekių numeravimui yra naudojami trylikos skaitmenų GS1-13 numeris ir sumažintas aštuonių skaitmenų GS1-8 numeris, skirtas ženklinti labai mažoms prekėms. Taigi iš esmės Jums savo prekei žymėti reikia tik skaičių kodo. Pakuotės dizaineris, naudodamasis grafinėmis programomis, pavers Jūsų skaičių seką į brūkšninį kodą. Tokį unikalų, tik Jūsų prekę žymintį kodą, suteikia tarptautinės GS1 organizacijos atstovė Lietuvoje GS1 Lithuania. Jums reikės prisijungti prie GS1 sistemos ir pateikti prekių registravimo paraišką. Išsamesnę informaciją rasite GS1 Lithuania organizacijos svetainėje.

Visas tinklalapyje SUPERBOX skelbiamas turinys yra UAB SUPERBOX nuosavybė, jei nenurodyta kitaip. Atgaminti, viešai skelbti šį turinį be bendrovės raštiško sutikimo draudžiama.