Informuojame, kad šis puslapis naudoja slapukus (angl. cookies). Spauskite mygtuką Sutinku ir tęskite naudojimąsi puslapiu. Daugiau informacijos čia.

Kas yra ekologiška pakuotė? I dalis: Pakuočių perdirbimas

Kas yra ekologiška pakuotė? I dalis: Pakuočių perdirbimas

Kasdien sulaukiame begalės klausimų, ar SUPERBOX parduodamos dėžutės yra ekologiškos, ar ekologiškos dėžutės turi tai įrodantį sertifikatą. Klientai dažnai ieško pakuočių, pagamintų būtent iš perdirbto kartono, įsivaizduodami, kad naudodami tokias pakuotes labiau prisidės prie aplinkosaugos. Deja, ne visada taip yra. Tuoj pabandysime viską išsamiai Jums paaiškinti.

Kokia yra EKOLOGIŠKA PAKUOTĖ?

Ekologiška pakuotė - tai bet kokia pakuotė, kurią lengva perdirbti, kuri yra saugi aplinkai bei vartotojams ir kuri yra pagaminta iš perdirbtų medžiagų. Atkreipiame dėmesį, kad ši formuluotė yra taikoma visų rūšių pakuotėms: iš popieriaus, kartono ir gofruotojo kartono, plastiko, metalo, stiklo, medžio ir t.t.

Plačiau papasakosime apie dvi rūšis – pakuotes iš kartono ir gofruotojo kartono, nes būtent iš šių medžiagų yra pagamintos SUPERBOX dėžutės.

Beje, SUPERBOX dėžutės pagamintos Lietuvoje, o tai irgi yra labai svarbu, vertinant pakuočių poveikį aplinkai. Bet apie viską iš eilės.

PAKUOČIŲ PERDIRBIMAS

Vienas iš pačių svarbiausių aspektų, kalbant apie visas (ne tik ekologiškas) pakuotes yra klausimas, kur jos keliauja po to, kai atlieka savo funkciją arba, kitaip tariant, tampa šiukšle. Kadangi pakuotės iš kartono ir gofruotojo kartono yra pagamintos popieriaus pagrindu, jas galima (ir reikia) rūšiuoti į POPIERIAUS atliekų konteinerius. Tačiau reikia nepamiršti, kad nors vizualiai pakuotės atrodo popierinės, ne visos jos turėtų būti išmetamos į atliekų konteinerius su ženklu POPIERIUS.

Pakuotė nėra tinkama perdirbti, jeigu ji yra padengta plonu plastiko sluoksniu (laminatais). Įvairių rūšių ir savybių matiniais ir blizgiais laminatais dengiama pakuočių išorė tik tam, kad jos gražiau atrodytų, sukurtų didesnį prabangos įspūdį. Tačiau taip sukurtas grožis yra nesuderinamas su tvarumu, nes plastiku padengto kartono negalima perdirbti. 

Kai kada plonu plastiko sluoksniu dengiamas pakuočių vidus, kad jos būtų atsparesnės riebalų ir skysčių poveikiui. Geras pavyzdys – šakočio pakuotėje esantis baltas pagrindas iš gofruotojo kartono. Jis yra baltas tik todėl, kad padengtas plastiko plėvele, kuri neleidžia riebalams iš šakočio įsigerti į kartono vidų. Jei padėkliukas iš gofruotojo kartono neturėtų plastiko apsaugos, tai dėl įsigėrusių riebalų, jis taptų nemalonios tamsios spalvos.

Jei jums rūpi gamta, atsisakykite tiek pirkti, tiek gaminti laminatais padengtas pakuotes, nes tai pati tikriausia aplinkos tarša!

Grįžkime prie riebalų. Jei pakuotė nebuvo dengta plonu plastiko sluoksniu, tačiau buvo panaudota pakuoti maisto produktams, sojų vaško žvakėms ar panašiems gaminiams, ir jie paliko riebalų dėmes, tokios pakuotės taip pat turėtų būti šalinamos į buitinių atliekų konteinerį.

Daugiau apie tai, kokias pakuotes galima rūšiuoti į POPIERIAUS atliekų konteinerius, galite pasiskaityti čia.

Nors dauguma antrinių atliekų surinkėjų leidžia į POPIERIAUS konteinerius mesti gofruotojo kartono pakuotes, kurios apklijuotos įprastinėmis lipniomis juostomis iš plastiko, tolimesniuose popieriaus perdirbimo etapuose jos vis tiek turės būti fiziškai atskirtos nuo popieriaus masės. Paprastai tai daroma ištirpdžius popieriaus masę vandenyje ir nurenkant viršuje likusias plaukioti juostas ar jų gabalus. Deja, kartais lipnios juostos ant pakuotės priklijuojama tiek daug, kad toks kiekis gali trukdyti perdirbimui. Taip pat reikia nepamiršti, kad atskyrimas perdirbant yra mechaninis procesas, kurio metu medžiagos trupa ir nuo didelių juostų gabalų atsiskiria mikroplastiko dalelės, kurios yra sunkiau surenkamos.

Lipnią pakavimo juostą iš plastiko kuo puikiausiai galima pakeisti popierine. Ekologiška būtų atsisakyti firminiais logotipais išmargintų lipnių juostų iš plastiko, o vietoje to logotipus ar kitus reklaminius užrašus tiesiog atspausdinti ant dėžutės.

SUPERBOX parduotuvėje ties kiekvienu produktu yra aiškiai nurodyta, ar pakuotę galima rūšiuoti. 

Perdirbama kartono pakuotė

Didžiąją dalį pakuočių popieriaus pagrindu galima ne tik rūšiuoti, bet ir kompostuoti. Jei pakuotė pagaminta iš kartono arba gofruotojo kartono, tai ji gali natūraliai suirti gamtoje per 180 dienų, nepalikdama toksiškų medžiagų. Neabejotina, kad tokia pakuotė yra išties ekologiška. Apie pakuočių kompostavimą pakalbėsime kitame straipsnyje.

Visas tinklalapyje SUPERBOX skelbiamas turinys yra UAB SUPERBOX nuosavybė, jei nenurodyta kitaip. Atgaminti, viešai skelbti šį turinį be bendrovės raštiško sutikimo draudžiama.